header
Blog VerftechniekenPinterest Abbondanza PaintTwitter Abbondanza PaintFacebookpagina Verftechnieken

Whitewash

Whitewash is een geweldige techniek om meubels, vloeren of accessoires een mooie gebleekte uitstraling te geven. Vroeger werden houten meubelen, muren en vloeren vaak bewerkt met kalk. Dit deed men ondermeer omdat kalk een ontsmettende werking had. De kalk trok in de nerven van het hout en gaf een prachtig gebleekt effect. Het nabootsen van dit effect, ook wel whitewash genoemd, kun je op allerlei verschillende manieren bewerkstelligen. In mijn boek leg ik uit hoe de verschillende whitewash technieken moeten worden toegepast en hoe je kunt bepalen welke whitewash techniek voor jouw project geschikt is.

Whitewash, of kalken met kalkwas

Na een bewerking met kalkwas krijgt een houten meubel een geheel andere uitstraling. Veel lichter, luchtiger en verfijnder. Eikenhout is heel goed te bewerken met deze techniek omdat dit een open nerfstructuur heeft. De kalkwas trekt in de nerven en geeft het hout een prachtig gebleekt uiterlijk. Kalkwas is niet geschikt voor houtsoorten met een dichte structuur, daar kan de was zich niet in hechten.

Kalken met kalkpasta

Kalkpasta is een waterverdunbaar product om onbehandeld of gebeitst hout te kalken. Het is, net als kalkwas, niet geschikt voor harde houtsoorten.

Whitewash met verdunde Abbondanza krijtverf.

Een eenvoudige én snelle methode om te whitewashen is door te werken met verdunde Abbondanza krijtverf. Je kunt zowel de kleur Pure White als Old White gebruiken. Verder heb je veel mogelijkheden om het resultaat te beïnvloeden door de verf meer of minder te verdunnen, een langere of kortere intrektijd aan te houden, of meerder lagen aan te brengen. Hiermee kun je dus je whitewash dekkender maken.

Whitewash met witte verniswas

Polyvine verniswas wit is een geweldig product met de voordelen van vernis, maar met de authentieke uitstraling van was. Dit product is overigens ook in andere tinten verkrijgbaar. Verniswas wordt gewoon aangebracht met een kwast en eventueel uitgeveegd met een doek, in de richting van de nerf. Je hoeft het niet verder af te werken.

Tips, trucs & technieken

Wil je meer weten over de whitewash technieken? Wanneer kies je voor welke techniek? Hoe breng je het aan? En waar kun je de producten vinden? Op de website verftechnieken.nl vind je alles wat je nodig hebt, plus uitgebreide uitleg en stap voor stap beschrijvingen. Kijk maar eens op de themapagina over whitewash.

 

verftechnieken whitewash