header
Blog VerftechniekenPinterest Abbondanza PaintTwitter Abbondanza PaintFacebookpagina Verftechnieken

Voorbehandelen van de ondergrond {schuren, primen}

Voordat je begint met schilderen is het noodzakelijk om de ondergrond voor te bereiden. Oude waslagen moeten worden verwijderd. En voor een mooi whitewash of greywash effect is het aan te bevelen om ook oude verf- en of laklagen te verwijderen. Schuren en primen is lang niet altijd nodig, maar voor lastige oppervlakken is het soms onvermijdelijk. Het zijn meestal niet de leukste klusjes, maar bevorderen wel een mooi én duurzaam resultaat. Op de pagina werken met krijtverf op de website verftechnieken.nl kun je ook veel aanvullende informatie, tips en uitleg vinden.

Verven zonder schuren of primen, hoe zit dat nou?

Er gaan zeer veel verhalen rond over wel of niet schuren.
Sommige merken krijtverf claimen dat dit nooit nodig is. Ook zou grondverf nooit nodig zijn. Helaas is dit een beetje kort door de bocht.

Wij bekijken dat iets genuanceerder, want soms ontkom je daar niet aan.

Op mijn blog heb ik diverse artikelen geschreven over het wel of niet schuren, primen, etc. Vind je dit interessant, kijk dan even hier:

verftechnieken.nl/blog/schuren-gronden-ontvetten

of hier:

verftechnieken.nl/blog/verven-zonder-schuren

Producten

Er zijn allerlei producten om je te helpen een meubel of project goed voor te behandelen. Zo is het voor technieken als vergrijzen of whitewashen van hout noodzakelijk dat alle oude lagen worden verwijderd. Een handig producft hiervoor is Abbondanza Bio Strip. Dit is een milieuvriendelijk en volledig biologisch afbreekbaar afbijtmiddel voor verf, lak, beits of boenwassen.

Voor het primen of sealen van een ondergrond zijn ook diverse producten op de markt. Vooral om te voorkomen dat kleurstoffen uit hout doordringen in de verflaag is dit soms nodig. Vooral bij eikenhout of teakhout komt dit verschijnsel vaak voor. Abbondanza multiprimer is inzetbaar op oude verf- en laklagen, hout, hard PVC, zink, non-ferrometalen, spaan- multiplex- en houtvezelplaten en vele andere ondergronden.

En een van de meest veelzijdige producten is Schellak. Een ambachtelijk product, geschikt als grondlaag om te sealen en te primen. Ideaal voor bloedend hout, vlekken in de ondergrond, vieze geurtjes en onstabiele oude lagen.

verftechnieken voorbehandelen