header
Blog VerftechniekenPinterest Abbondanza PaintTwitter Abbondanza PaintFacebookpagina Verftechnieken

Patineren

Patineren is, net als het verouderen met antiekwas, een methode om een verflaag een wat ouder aanzien te geven. Er zijn verschillende manieren.

Patineren met kant-en-klaar patina

Er zijn diverse merken die een kant-en-klaar patineerproduct op de markt brengen. Bij sommige hobbywinkels is patina ook in kleinere potjes verkrijgbaar, meestal op terpentinebasis. Maar voor onze doeleinden (het bewerken van grotere accessoires of meubelen) is dit minder geschikt. Patineerproducten op waterbasis, gekleurd met authentieke schilderspigmenten, zijn verkrijgbaar in onze webshop. Deze patina's zijn uitermate geschikt om kasten, stoelen of andere accessoires een prachtige doorleefde look te geven. Om het mooie matte uiterlijk van doorleefd brocante te behouden, kun je dit afwerken met speciale extra matte Abbondanza vernis.

Patineren met glaceerverf

Glaceerverf is een transparant, traagdrogend medium waaraan kleur is toegevoegd. Het wordt gebruikt voor allerlei decoratieve effecten en is ook heel geschikt om mee te patineren. Er zijn verschillende merken, die elk weer hun eigen gebruiksaanwijzing hebben. Groot voordeel van patineren met glaceerverf is dat je je eigen kleur kunt mengen en dat het mengsel traag droogt zodat je op je gemak effecten kunt aanbrengen.

Patineren met verniswas

Verniswas is bedoeld om onbehandeld hout een mooie oude look te geven maar is ook heel goed te gebruiken om een laag krijtverf te een oude look te geven. Het is gemakkelijk overschilderbaar, is goed vochtbestendig en vergt geen onderhoud. Verniswas is daarom een goed alternatief voor boenwas.

Welke techniek gebruiken?

In mijn boek leg ik uit hoe de verschillende technieken moeten worden toegepast en hoe je kunt bepalen welke techniek voor jouw project geschikt is. Ook in onze webwinkel, op de pagina Patineren vind je een uitgebreide uitleg, foto's en alle producten om te patineren.

 

patineren