header
Blog VerftechniekenPinterest Abbondanza PaintTwitter Abbondanza PaintFacebookpagina Verftechnieken

Kalkwas

In plaats van meubels een oude look te geven met antiekwas, kun je ze ook bleken met kalkwas. Kalkwas of krijtwas (of limingwax zoals de Engelsen zeggen) is boenwas dat is gekleurd met titaanwit pigment. Abbondanza kalkwas bevat daarnaast ook nog extra krijt en noemen we daarom 'Extra Chalky' Kalkwas.

Hout bleken

Normaal gesproken wordt kalkwas gebruikt om hout (met een open nerfstructuur) te bleken. Het geeft eikenhout bijvoorbeeld een prachtig lichte uitstraling. Deze techniek leg ik uit in mijn boek in het hoofdstuk whitewash. Maar ook op de pagina whitewash op de website verftechnieken.nl beschrijf ik dit uitgebreid.

Krijtverf bleken

Wat je ook kunt doen, is de kalkwas gebruiken om een laag krijtverf te bleken. Dit kan overigens alleen als je werkt met een matte watergedragen verf zoals krijtverf. Je kunt je misschien voorstellen wat de witte kalkwas zal doen met de kleuren. Kleuren als donkerblauw, antraciet of zwart bijvoorbeeld krijgen door de kalkwas een prachtige, bijna zilverachtige witte waas. Heel veel kleuren kun je er een zongebleekt of Scandinavisch effect mee geven en felle kleuren kun je er subtiel mee afzwakken. Je veroudert het meubel dus zonder het donkerder te maken. Op mijn blog vind je een mooi voorbeeld van kalkwas op een laag zwarte krijtverf; het leisteen effect (zie de foto rechtsonder op deze pagina).

Kalkwas of toch white wash?

In sommige gevallen is het beter of handiger om in plaats van bleken met kalkwas te kiezen voor een andere whitewash methode. Bijvoorbeeld als het een baby- of kindermeubel betreft, of als het object buiten of in een natte ruimte wordt gebruikt.

In mijn boek en op de pagina whitewash van de website verftechnieken.nl leg ik uit in welke gevallen je beter een andere keuze kunt maken en welke technieken je dan kunt gebruiken.

Kalkwas kopen

Kalkwas is niet gemakkelijk verkrijgbaar in de reguliere bouwmarkten of verfwinkels. Bestel het daarom gewoon gemakkelijk online in onze webshop. Hier vind je kalkwas, boenwas, antiekwas, krijtverf, extra matte vernis en nog veel meer decoratieproducten.

verftechnieken kalkwas