header
Blog VerftechniekenPinterest Abbondanza PaintTwitter Abbondanza PaintFacebookpagina Verftechnieken

Greywash {vergrijzen & old wood look}

Vergrijzen is een techniek om nieuw hout een oude en doorleefde uitstraling te geven. Greywash, weathered wood, old wood, driftwood, zomaar een paar termen die voor dit effect gebruikt worden. De technieken voor het vergrijzen komen grotendeels overeen met de whitewash technieken. Maar terwijl bij een whitewash de kleur al vaststaat (wit of gebroken wit) kan dat bij het vergrijzen nogal verschillen. Echt oud hout kan immers ook de meest uiteenlopende tinten hebben. Bepaal dus vooraf wat voor kleur en effect je nastreeft, zodat je daar de juiste producten bij kunt kiezen.

Het is daarnaast belangrijk om rekening te houden met de ondergrond; de houtsoort, de basiskleur van het hout en eventueel eerder aangebrachte afwerklagen (lak, was, beits).

Greywash methodes

Er zijn verschillende methodes met allemaal weer hun eigen uitstraling. Zo kun je met gekleurde boenwas werken, maar ook met een wash van verdunde Abbondanza krijtverf. Het voordeel van deze methode is dat je heel veel kleuren tot je beschikking hebt. In de Abbondanza collectie zijn diverse kleuren die heel geschikt zijn voor dit effect. De kleuren Driftwood en Silt worden heel veel gebruikt om het effect van oud en gebruikt steigerhout na te bootsen. Verder is het mogelijk om hout te vergrijzen met verniswas. Polyvine verniswas is een watergedragen product met de voordelen van vernis, maar met de authentieke uitstraling van traditionele was.

Tips, trucs & technieken

Op de website verftechnieken.nl vind je meer informatie over het vergrijzen van hout op de speciale themapagina. Daar worden alle genoemde technieken voor het vergrijzen van hout stap voor stap uitgelegd. Ook is daar het e-book Vergrijzen & Old Wood Effect verkrijgbaar waarin de belangrijkste technieken worden uitgelegd en waarin drie projecten worden beschreven. Alle stappen worden met kleurenfoto's en uitgebreide beschrijvingen uitgelegd.

 

vergrijzen