header
Blog VerftechniekenPinterest Abbondanza PaintTwitter Abbondanza PaintFacebookpagina Verftechnieken

Decoreren van meubels, vloeren en muren

Als je een meubelstuk of accessoire hebt behandeld en bewerkt met een verftechniek, is het meestal al zo opgeknapt dat je helemaal tevreden bent. Toch is het soms leuk om het nog wat meer te decoreren door wat extra decoratieve effecten aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van decoupage, sjablonen of stempels.

Decoupage

Decoupage is een techniek die al in de 18e eeuw werd toegepast om het interieur te verfraaien. Bij deze techniek worden decoratieve afbeeldingen op meubels, wanden of accessoires geplakt en met een aantal lagen vernis afgewerkt. Het was in vroegere eeuwen een geliefde hobby voor welgestelde dames. Hoewel dit nu wat tuttig klinkt, kun je er echt leuke dingen mee doen. Ik gebruik graag kopieën van illustraties, ansichtkaarten of afbeeldingen uit oude boeken waar geen copyright meer op zit. Op rommelmarkten kom je soms de mooiste ansichtkaarten, bidprentjes, kerstkaartjes of oude boeken tegen die je voor dit doel kunt gebruiken. Voor decoupage heb je speciale lijm nodig die je voor zowel het plakken als het aflakken gebruikt. Deze lijm is verkrijgbaar onder de naam decoupagelak, decoupagelijm of art medium. Op de website verftechnieken.nl kun je deze lijmsoorten kopen.

Sjabloneren

De sjabloneertchniek kennen we ook al van lang geleden. In vele oude gebouwen kun je nog oude gesjabloneerde sierranden en ornamenten zien. Gezien de populariteit van motieven en vooral teksten op textiel, schilderijen, meubels en accessoires, kun je je ook nu nog heerlijk uitleven met sjablonen. Je kunt zelf teksten uitprinten en snijden en deze uitsnede als sjabloon gebruiken. Hierbij is het belangrijk dat je tussen bepaalde letters zoals de 'e' en de 'o' bruggen maakt.

Maar er zijn ook prachtige kant en klare sjablonen. Via onze website verftechnieken kun je prachtige 'shabby chic' sjablonen kopen. Dit zijn sjablonen met een vintage Franse of brocant sfeertje. Mooie teksten, sierlijke motieven en zeer gedetailleerd.

Hoe het sjabloneren in z'n werk gaat en waar je op moet letten bij het zelf ontwerpen en snijden van sjablonen leg ik uit in mijn boek. Wil je direct meer lezen over het werken met sjablonen kijk dan op de themapagina over sjabloneren.

Patroonrollers

Nog zo’n geweldige uitvinding die zelfs al in de tijd van onze opa’s en oma’s werd gebruikt; de patroonroller. Je kunt er een muur mee decoreren, maar ook op tafelbladen, panelen, kastdeurtjes en zelfs ramen kun je je helemaal uitleven.

 

verftechnieken decoreren