header
Blog VerftechniekenPinterest Abbondanza PaintTwitter Abbondanza PaintFacebookpagina Verftechnieken

Craqueleren

Craqueleren, craquelé of craquelure is de benaming voor het effect van een gebarsten verf- of vernislaag.  Er zijn allerlei verschillende craquelé effecten, van subtiel tot grof en verschillende verfsystemen om deze effecten te bereiken. De werkwijze, droogtijden, wijze van aanbrengen e.d. zijn afhankelijk van het systeem en het merk. In mijn boek geef ik uitleg over de bekendste systemen, de effecten en geschikte kleurcombinaties en laat je stap voor stap zien hoe je ze toepast.

Gebarsten vernis

Een bekend voorbeeld van craquelé is een gebarsten vernislaag, zoals je dat ziet bij een oud schilderij. De vernislaag vertoont kleine hoekige barstjes, die zichtbaar zijn geworden door het vuil dat zich er in de loop der tijd in heeft opgehoopt. Dit effect kun je nabootsen met een craqueleersysteem op basis van twee laksoorten, een zogenaamd twee-pots-systeem. In dit geval werk je dus altijd met twee producten; een basislaag en een toplaag. De beide producten hebben verschillende droogtijden, waardoor ze op elkaar gaan inwerken en er barstjes in de toplaag verschijnen. Deze barstjes worden pas zichtbaar als ze worden geaccentueerd met olieverf of patina.

Effect van gebladderde verf

Om een oude gebladderde verflaag te imiteren gebruik je weer een ander systeem. Je krijgt hierbij niet zozeer de kleine barstjes, maar meer onregelmatige barstjes. Als de techniek grof wordt aangebracht kan dit het effect van gebladderde verf geven. Bij deze methode werk je met een transparant craquelé medium dat je aanbrengt tussen twee verflagen. De eerste verflaag die je opbrengt wordt de kleur van de barsten.

Tips, trucs & technieken

Wil je wat meer weten over de verschillende craqueleertechnieken? In het boek Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten kun je er alles over lezen. Ook in de webwinkel verftechniekenl.nl op de pagina Patinerenl vind je meer informatie. Daar vind je van de verschillende technieken een stap voor stap beschrijving en kun je ook alle craqueleerproducten bestellen.

craqueleren